Drage koleginice i kolege, poštovani advokati Beograda,

Na izbornoj Skupštini AK Beograda, koja će se održati u „Sava Centru“ dana 08.05.2021. godine, sa početkom u 11.00 časova, biće izabrana 102 predstavnika AK Beograda u Skupštini AK Srbije i 8 predstavnika AK Beograda u Upravnom odboru AK Srbije.

Navedena izborna Skupština je prelomna prilika za odavno željeno i zahtevano ujedinjenje beogradske advokature, nakon čuvenog raskola uoči izbora iz 2017.godine. Naime, ovoga puta, advokati Beograda su prevazišli stare formalne i procesne podele i radi opšteg interesa su složni u volji da se advokatura Srbije, umorna i oslabljena zbog unutrašnjih sukoba i opštih pravosudno-političkih i društvenih problema, osnaži radi najboljeg i najkvalitetnijeg odgovora na brojne izazove koji je u budućnosti očekuju. Taj oporavljajući tretman advokature je moguće započeti samo i isključivo na onim advokatskim izborima na kojima su se kandidovali svi zainteresovani kandidati i na koje će izaći svi zainteresovani birači, u zajedničkom cilju odabira najboljih predstavnika.

Podržavajući takvu poželjnu demokratsku ideju i nastojanje, prihvatila sam predlog veoma cenjenog kolege Jovice Todorovića, kome se ovom prilikom na tom predlogu i javno zahvaljujem, da svojom kandidaturom pružim i lični doprinos u sadašnjem i budućem očuvanju i poboljšanju neprikosnovenih vrednosti advokature.

Došlo je vreme da se aktivnim delovanjem odbranimo od spontanog (možda i nametnutog) defetizma, koji je posledica kolektivnog građanskog i strukovnog stanja. Nastupio je čas da u advokaturi povratimo izgubljeno poverenje u same izbore, u kandidate, u njihove buduće rezultate, da preporodimo veru u sopstvene institute i institucije i lične i kolektivne mogućnosti. Osnovna vrednost advokatskih izbora je što predstavljaju retku priliku da (se) prikažemo da (ipak) nismo svi isti jer neki su, činjenično, još istiji od drugih a neki čak i značajno različiti.

Nastupajući izbori su nesvakidašnje bitni jer treba sprečiti nepoželjne pokušaje koji se već neko vreme prepoznaju i osećaju a ogledaju se u neverovatnoj ideji da mnoštvo advokata treba da (slikovito rečeno) postane samo nezainteresovana vojska nekolicini generala, kako u samom izbornom postupku tako, zatim, i u članstvu u organima. Koristeći povlačenje advokata u odnosu na praćenje komorskih aktivnosti i rezultata, već nekoliko godina se nameće neprilični pravac u advokaturi u kome pojedinci odlučuju o tome ko će se kandidovati na izborima i zašto, ko će za koga glasati i zašto, kako će se u vezi sa suštinskim pitanjima vezanim za dobrobit advokature odlučiti i na koji način će se oni koji se tome usprotive kazniti. S tim u vezi, ukazujem kolegama da se ne mora obistiniti deprimirajući glas koji se među advokatima pronosi da su izborni rezultati manje više poznati i da nema svrhe ništa ni pokušavati. Podsećam da izbori mogu biti rešeni samo onako kako svi mi, advokati Beograda, budemo odlučili.

Stoga, pozivam drage kolege da zaustave trend navodno unapred poznatih rezultata izbora i da se, svojim glasom, suprotstave eventualnim unutarkomorskim predizbornim snalaženjima i manipulacijama. Ukazujem kolegama da jeste moguće sprečiti kolektivizam u advokaturi koji je, na žalost, započet na prethodnim izborima, tako što ćemo se prvo svi pogledati u oči na sednici Skupštine a zatim glasati za pojedince za koje smatramo da su imaoci određenih stavova, ideja i programa sa kojima smo saglasni i za koje verujemo da će, u naše ime, pokušati da to sprovedu. Skrećem pažnju advokatima Beograda da su Upravni odbor i Skupština advokatske komore Srbije jaki onoliko koliko je jak njihov najslabiji član i da, iz tih razloga, advokati u izbornom postupku nisu i ne smeju da budu samo broj na listi ili samo glas po komandi, odnosno samo imena u funkciji neke tuđe ambicije ili nauma. Zato molim kolege da ne glasaju za eventualne Liste za glasanje (kao takve) i da ne budu eventualna Lista za glasanje (kao takva).

Rezultati dosadašnjeg rada organa i članova organa ne ohrabruju, naprotiv. S tim u vezi, još uvek u sećanju mnogih od nas lebde brojna neispunjena obećanja kandidata sa prethodnih izbora a koja su se prevashodno odnosila na čojstvo i junaštvo u odbrani advokature od spoljnih pritisaka, na razvoj individualizma advokata, nezavisnosti advokature i svih advokatskih prava i sloboda. Mnogi od nas gorko pamte sa kojim žarom i poletom, sa kojom verom i idealima, su glasali za kandidate koji su se u navedeno kleli i omogućili im članstvo u visokim organima komora. Mnogi od nas nisu zaboravili sa kojim dubokim razočarenjem, ljutnjom i gorčinom su uvideli da je znatan broj kandidata zapravo (po)služio u svrhu „popunjivača“ lista za glasanje ili tihog članstva u organima i da je javna reč mnogih izabranih kolega trajno utihnula pri prvoj objavi (uspešnih) izbornih rezultata. Uprkos tome, mnogi od tadašnjih kandidata, odnosno sadašnjih funkcionera i članova organa, su se ponovo kandidovali na ovim izborima.

Zato je iznimno važno da za časni i veliki zadatak izaberemo imenom i prezimenom odgovorne, savesne i cenjene kolege, slobodnomisleće i principijelne, odvažne i razborite, stručne i marljive, sa istaknutim osećajem za pravdu i razvijenim poštovanjem prema pravnoj nauci i advokatskoj profesiji.

Što se moje kandidature tiče, ukoliko mi advokati Beograda ukažu poverenje, obećavam ličnu aktivnu borbu na očuvanju nezavisnosti i samostalnosti advokata kao pojedinca i advokature kao profesije i institucije, vladavine prava, slobode govora u advokaturi i transparentnosti rada organa i članova organa.

Čestitam kolegama predlagačima i kandidatima i unapred čestitam svim advokatima koji će izaći na izbore 8. maja jer, bez obzira na buduće (ne)ostvarene izborne rezultate, postoje trenuci u životu kada je najvažnije samo učestvovati.

Srećni praznici!

Advokat Nevena First, Beograd

Ostavite odgovor:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *