POŠTOVANI GRADJANI,

TEŠKO JE U PAR REČI SAŽETI SUŠTINU I OVO JE SAMO JEDAN POKUŠAJ TOGA U VEZI OBAVEZNE MEDIJACIJE.

POSTOJI TOLIKO TOGA U SRBIJI ŠTO JE BITNIJE I HITNIJE OD NAMETANJA MEDIJACIJE U BILO KOM OBLIKU. PRISILNA MEDIJACIJA JE U SVETU SKORO NEPOSTOJEĆA I TO REŠENJE OZBILJNE DRŽAVE NEMAJU, ALI TO NIJE PREPREKA SRBIJI DA IDE U TOM PRAVCU. ZAŠTO?

UMESTO DA SE OD SVETA KOPIRAJU PAMETNE I ZA GRADJANE KORISNE STVARI NPR. SISTEM ADVOKAT + NOTAR GDE BI GRDJANIN MOGAO NA SVAKIH 100 METARA KOD SVAKOG ADVOKATA DA OVERI NEKI SVOJ POTPIS, KOPIJU DOPLOME, DOKUMENTA, OVLAŠĆENJE ZA VOZILO ILI PUTOVANJE SA DETETOM U INOSTRANSTVO, UVODI SE NEŠTO ŠTO GRADJANIMA NIJE POTREBNO I ŠTO JE U STVARI ŠTETNO.

OVDE ĆE BITI OBJAŠNJENO KOLIKO JE IDEJA OBAVEZNE MEDIJACIJE (ILI OBAVEZNOG SASTANKA) UVREDLJIVA I ZA GRADJANE I NJIHOVA PRAVA I INTERESE, ALI I ZA ADVOKATURU KAO USTAVOM DEFINISANU SLUŽBU PRUŽANJA PRAVNE POMOĆI.

AKO JE VEĆ NEKO IMAO MOTIV DA U SRBIJI PODSTAKNE DOGOVORNO REŠAVANJE SPOROVA, MOGAO JE UVESTI NPR. OBAVEZNO ROČIŠTE ZA POKUŠAJ MIRNOG REŠAVANJA SPORA I TO NEPOSREDNO PRE PRIPREMNOG ROČIŠTA, PA AKO DOGOVORA NEMA NASTAVLJA SE SUDSKI POSTUPAK I NIŠTA SE NE GUBI? UBRZAVA SE I OPCIJA DOGOVORA I OPCIJA SUDJENJA AKO DOGOVORA NEMA? ROČIŠTE ZA MIRENJE PRERASTA U PRIPREMNO I DOBIJA SE DUPLA KORIST.

NARAVNO, NIJE OVDE NAMERA DA SE UBRZA RAD PRAVOSUDJA ILI DA SE OLAKŠA GRADJANIMA, NEGO DA SE ODREDJENE GRUPACIJE OBOGATE UPRAVO NA RAČUN TIH GRADJANA I TO TAKO ŠTO ĆE SE GRADJANI NATERATI DA IMAJU OBAVEZNU MEDIJACIJU PRE PRAVA DA POKRENU SUDSKI POSTUPAK? PRI TOME, AKT O NEUSPELOJ MEDIJACIJI MORAJU PRILOŽITI SUDU KAO DOKAZ DA IMAJU PRAVO NA TUŽBU? OVO JE FUNDAMENTALAN UDAR NA PRAVA GRADJANINA NA SUDSKU ZAŠTITU JER SE ONA NE SME OGRANIČAVATI I ODLAGATI NA OVAKAV NAČIN?

SVI ZNAMO (A TREBA TO NEKO I DA DOKAŽE) KAKO SU SE POSTAVLJALI NOTARI U SRBIJI (KOLIKO JE TO KOŠTALO I ZA ULAZAK U NOTARIJAT I MESEČNO ITD.) I SADA SU APETITI PORASLI, PA TREBA IZMISLITI NOVU PRAVOSUDNU PROFESIJU U KOJOJ NIJE NUŽNO DA PROFESIONALAC BUDE PRAVNIK VEĆ ĆE ZA NJU BITI POTPUNO OSPOSOBLJEN DOBIJANJEM LICENCE POSLE ODSLUŠANIH 40 ČASOVA NEČIJEG PREDAVANJA? U SITUACIJI KADA NAM JE UGLED PRAVOSUDJA TAKAV KAKAV JE, OVAKVI POTEZI ĆE SIGURNO POMOĆI DA SE STANJE POPRAVI. SIGURAN SAM DA ĆE I GRADJANI BITI ODUŠEVLJENI I MOŽDA SE I PRIDRUŽITI NEGODOVANJU ADVOKATA.

NADAM SE DA ĆE ADVOKATURA SRBIJE PRUŽITI SNAŽAN I USPEŠAN OTPOR OVAKVIM NAKAZNIM I PONIŽAVAJUĆIM REŠENJIMA, JER NIKO DRUGI NEĆE AKO TO ADVOKATURA NE UČINI KAO ŠTO JE USPELA (BAR DELOM) DA POBOLJŠA SISTEM NOTARIJATA KOJI JE UVEDEN I KOJI JE BIO ZNATNO LOŠIJE KONCIPIRAN I SKUPLJI ZA GRADJANE PRE NEGO SU ADVOKATI USTALI I POJASNILI ŠTA SVE NIJE KAKO TREBA.

KONAČNO, MEDIJACIJA JE INKORPORISANA I U PRAKSU KOJU ADVOKATI SVAKODNEVNO OBAVLJAJU JER ADVOKAT PRVO SAGLEDA MOGUĆNOST DOGOVORA SA SUPROTNOM STRANOM, UPUTI SE U PREPISKU KLIJENTA SA TOM SUPROTNOM STRANOM I U 99% SLUČAJEVA POSTOJI KORESPODENCIJA KOJA JE PO SUŠTINI POKUŠAJ I POZIV DA SE POSTIGNE DOGOVOR. UČESTALO ADVOKATI ŠALJU I OPOMENE PRED UTUŽENJE I U NJIMA OSTAVLJAJU ROK SUPROTNOJ STRANI DA SE IZJASNI OKO DOGOVORA ILI PRISTUPI DALJEM RAZGOVORU. SVE JE TO MEDIJACIJA I SVE JE TO SLOBODA, A NAMETANJE OBAVEZE GRADJANINU I TIME SUSPENDOVANJE NJEGOVOG PRAVA NA EFIKASNO SREDSTVO I OBRAĆANJE SUDU JE NA GRANICI SA KRIMINALOM I NA GRANICI SA DRŽAVNIM UDAROM JER NIKO NEMA PRAVO DA “ODLAŽE PRAVO NA SUDSKU ZAŠTITU”, ŠTO U SVOJOJ SUŠTINI JESTE IDEJA OBAVEZNOG SASTANKA KOD MEDIJATORA ZA STRANE KOJE SU U SPORU.

POSEBAN JE PARADOKS ŠTO SE GRADJANIN ADVOKATU OBRAĆA VEĆ KADA JE POKUŠAO OBIČNO VIŠE PUTA I NA VIŠE NAČINA DA DODJE DO MIRNOG I SPORAZUMNOG REŠENJA, PA TO NIJE USPELO. SADA NEKO TREBA DA NAMETNE GRADJANIMA DA JOŠ JEDNOM MORAJU DA POKUŠAJU I SEDNU ZA ISTI STO DA BI IMALI PRAVO DA PODNESU TUŽBU? RAZMIŠLJA LI IKO U SRBIJI ŠTA AKO SUPROTNA STRANA NIJE NA ADRESI ILI JE PROMENILA ADRESU, ŠTA AKO POŠALJE DOPIS DA JE BOLESNA I TRAŽI DRUGI TERMIN, ŠTA AKO NAVEDE DA JOJ SE AUTOMOBIL POKVARIO I DA NE MOŽE DA STIGNE? ZA SVE OVE I BROJNE DRUGE SITUACIJE SUD IMA ODGOVOR I NAČIN DA ZAHTEVA DOKAZE I OBRAZLOŽENJE, A NA ŠTA ĆE BITI OVLAŠĆEN MEDIJATOR? NARAVNO, TO JE POTPUNO SUVIŠNO REGULISATI JER ĆE SVAKAKO NAJVEĆI BROJ PREDMETA ZAVRŠAVATI PLAĆENIM PAPIROM DA DOGOVOR NIJE BIO MOGUĆ I SUŠTINA JE UPRAVO U TOM PLAĆANJU?

POSTOJI I DRUGI ASPEKT KOJI SE ODNOSI NA KVALIFIKACIJE MEDIJATORA, KAO LICA KOJE TREBA DA PRUŽI STRUČNU POMOĆ NATERANIH NA MEDIJACIJU. TO LICE MOĆI ĆE DA BUDE IZ BILO KOJE OBLASTI I BEZ IKAKVOG KONTAKTA SA PRAVOM I PRAVNIM POSTUPCIMA. SIGURNO ĆE BITI ŽIVOPISNO KAKO ĆE SE NEKO TAKAV SNAĆI U POSTUPKU KOJI PO SVOJOJ PRIRODI TREBA DA VODI PRAVNIK. DAKLE, SUTRA LISTA MEDIJATORA U BEOGRADU I SRBIJI MOŽE DA SADRŽI I PROFESIJE KOJE NIKAKVIH DODIRNIH TAČAKA SA PRAVOSUDJEM NEMAJU I KAKO MOŽE JEDAN NPR. PROFESOR VIOLINE ILI ENGLESKOG JEZIKA DA ADEKVATNO ODGOVORI POTREBI ZAKLJUČENJA SPORAZUMA KOJI IMA ODREDJENU PRAVNU FORMU. NARAVNO, NEĆE TO BITI POTREBNO JER POSTOJAĆE FORMULAR O TOME DA MEDIJACIJA NIJE USPELA I DA MOŽE DA SE IDE PRED SUD?

ADVOKATI SU ZA POSTUPAK MEDIJACIJE ILI POSREDOVANJA U MIRNOM REŠAVANJU SPOROVA KVALIFIKOVANI VEĆ PO SAMOM ZAKONU KOJI UREDJUJE ADVOKATURU I SPOSOBNI SU DA PRUŽE POTREBNU PRAVNU POMOĆ I POMOGNU GRADJANIMA U POSTUPKU MEDIJACIJE ILI DA VODE POSTUPAK MEDIJACIJE KAO MEDIJATORI I TO BEZ POSEBNIH OBUKA I PO SVOM ZNANJU, ISKUSTVU I ZAKONSKIM PROPISIMA KOJI UREDJUJU BAVLJENJE ADVOKATUROM. NAMETANJE OVAKVIM PROFESIONALCIMA OBAVEZE DA SE OBUČAVAJU DODATNO ZA NEŠTO ZA ŠTA SU KVALIFIKOVANI SVOJIM OBRAZOVANJEM, PRAKSOM I SUŠTINOM PRAVNIČKOG POZIVA JE BESMISLENO I SMATRAM DA SE ADVOKATURA TOME TREBA ODUPRETI. SA DRUGE STRANE, NAMETANJE GRADJANIMA OBAVEZNE MEDIJACIJE JE PROTIVNO USTAVU I SVIM MEDJUNARODNIM TEKOVINAMA LJUDSKIH I GRADJANSKIH PRAVA. OVO ZATO ŠTO GRADJANIN IMA PRAVO NA EFIKASNO PRAVNO SREDSTVO I SUDSKU ZAŠTITU, PA MU NJU TREBA OBEZBEDITI U SISTEMU, JER EFIKASNOST SE POSTIŽE BRŽIM RADOM PRAVOSUĐA, A STRANKE SE I U TOKU SUDJENJA UVEK MOGU DOGOVORITI. SVAKO UME DA POKUŠA DA SE DOGOVORI SA SUPROTNOM STRANOM I AKO JOŠ IMA POMOĆ ADVOKATA ONDA JE DOGOVOR UVEK MOGUĆ, AKO IMA SLUHA I ŽELJE ZA TO. UMESTO ŠTO NADLEŽNI IZMIŠLJAJU NOVE USLOVE ZA GRADJANE I OTEŽAVAJU PRISTUP SUDU I EFIKASNO PRAVNO SREDSTVO (SADA SE JOŠ IMA I TROŠAK MEDIJACIJE I GUBLJENJE VREMENA DOK SE NE DOBIJE POTVRDA DA ONA NIJE USPELA, PO PROCENI STRUČNJAKA OD 6 MESECI DO GODINU DANA), BOLJE JE DA SU SE OGROMNA SREDSTVA ULOŽENA U NAMETANJE MEDIJACIJE (KOJA JE SAMA PO SEBI I SVOJOJ SUŠTINI DOBROVOLJNA) ULOŽILA U POVEĆANJE KAPACITETA PRAVOSUDJA I TIME I MOGUĆNOST BRŽEG I EFIKASNIJEG RADA.

NADAM SE DA SAM BAR MALO DOPRINEO DA ONI KOJI NISU UPUĆENI SHVATE KOJE SU SLABOSTI I ZAMKE OBAVEZNE MEDIJACIJE, KAO I DA ONI KOJI JESU UPUĆENI I NAMEĆU OVO REŠENJE SHVATE DA SU NJIHOVI MOTIVI PROVIDNI I JASNI.

VREME ĆE POKAZATI KAKO ĆE SE ADVOKATURA POSTAVITI PO OVOM FENOMENU, A JA SE ISKRENO NADAM DA NEĆE IZGUBITI OBRAZ I DA ĆE STATI U ZAŠTITU I GRADJANA I PROFESIJE.

ADV. SIMIĆ ŽELJKO

Ostavite odgovor:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *