ADVOKATSKA KOMORA BEOGRADA

– PREDSEDNIKU AKB
– UPRAVNOM ODBORU AKB

Poštovane koleginice i kolege,

obzirom da je aktuelna tema oko namera kupovine zgrade AKB i AKS tj. opcijama oko toga, a obzirom da je u pitanju znatno veće raspolaganje nego što su zbirno to sva ona koja su stavljana na dnevni red, kao i obzirom da nema na dostavljenom dnevnom redu tačke “Kupovina zgrade AKB”, predlažem da se DOPUNI dnevni red i da se i ova tačka uvrsti u njega.

Statut AKB predvidja u čl. 16 da je nadležnost Skupštine i “plan prihoda i rashoda”, pa smatram da se oko ideje kupovine zgrade Skupštini trebaju postaviti na glasanje opcije :

1. DA LI STE PROTIV KUPOVINE ILI IZGRADNJE ZGRADE AKB?

Pa zavisno od većinskog odgovora ;

2. DA LI STE ZA KUPOVINU ZGRADE?

3. DA LI STE ZA IZGRADNJU SOPSTVENE ZGRADE?

O b r a z l o ž e nj e

Ovo je stara tema i očigledno postoji intencija da se stavi na dnevni red kod UO AKB. Ako zaista ta intencija postoji, onda smatram da o tome treba da bude obaveštena Skupština AKB i da ima pravo da se o tome izjasni tj. da se tema nadje i na dnevnom redu Skupštine AKB.

Činjenica je da je prostor koji trenutno AKB koristi neugledan i daleko od reprezentativnog, ali držim da nije vreme za raz-gledanje i razmatranje nekih “konkretnih zgrada” i da je velika greška što samo rukovodstvo ovu temu nije stavilo na dnevni red Skupštine, već su advokati prinudjeni da forsiraju da se o tome pred najvišim organom raspravlja.

Osim toga, postoje brojna pitanja koja se mogu i moraju razmotriti? Primera radi, umesto kupovine neke postojeće zgrade po tržišnim cenama (znatno veće cene), možda je bolja opcija da se izgradi sopstvena zgrada AKB ili AKB i AKS? Svi troškovi kupovine zemljišta i izgradnje bi bili manji za oko 50% u tom slučaju nego da se kupuje gotova zgrada i plaća tržišna cena itd. Upućen sam u ovu materiju jer zastupam klijente koji su u toj materiji.
Osim toga, bilo koja postojeća zgrada možda ne zadovoljava sve potrebe i biće zamena postojećeg lošeg rešenja sa nešto boljim rešenjem? A zašto ne ako se već radi da ne bude savršeno rešenje? Takvo može da bude jedino ako se ima projekat, sve predvidjeno i da bude reprezentativno na svetskom nivou?

U svakom slučaju, smatram da advokati treba da se na Skupštini AKB izjasne da li uopšte žele da se zgrada kupuje ili gradi, pa onda i da li da se kupi ili gradi itd. Nije dobro da se ova tema preskoči i da advokati ne dobiju sve informacije koje su odavno trebali dobiti.

Ja sam pažljivo pročitao dnevni red za Skupštinu i ovu temu nisam primetio, ali srećom sada (u novom pozivu) postoji RAZNO. Medjutim, ovako bitna odluka i tema zaslužuje da bude u vrhu dnevnog reda, a ne pod razno, ako se i pod tom tačkom imala namera da se obaveste advokati o dešavanjima? U pitanju je rashod od nekoliko stotina hiljada evra.

Podsećam da ostajem i kod ranije iznetih predloga za dopunu dnevnog reda i glasanje Skupštine AKB.

Srdačan kolegijalni pozdrav,

Željko Simić, advokat

Ostavite odgovor:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *