Doviđenja, a ne zbogom!

Drage koleginice i kolege, poštovani pratioci sajta,

Sa velikim žaljenjem vas obaveštavamo da se, nakon 8 godina, zatvara ugledni pravni sajt, Crnogorski pravni portal – Auditorium.

Skoro celu proteklu deceniju, autori Auditorium-a, na čelu sa osnivačem i autorom, uvaženim kolegom Predragom Mugošom iz Podgorice, su svojim stručnim analizama pokretali javne rasprave koje se odnose na zaštitu vladavine prava i ljudskih prava i sloboda.

Auditorium je najširoj javnosti godinama omogućavao priliku za diskusiju i razmenu mišljenja o pitanjima od opšteg pravnog, političkog i društvenog značaja. Na sajtu su čitaoci mogli da pročitaju lične stavove, kritike i komentare koji se odnose na izmene i dopune zakona, donošenje novih zakona, odluke i pravne stavove najviših sudova, rad izvršne i zakonodavne vlasti, kao i debate u vezi sa događajima za koje je postojalo veliko interesovanje javnosti. Na Auditorium-u se otvoreno i odvažno isticala važnost poštovanja pravnih načela i principijelno ukazivalo na neophodnost pravilne primene i tumačenja zakona. Poseban naglasak je stavljan na radna i socijalna prava, na ekonomsku problematiku i zaštitu privatne svojine, na poželjnu ravnotežu između privatnog i javnog interesa, i na druga slična pravna i praktična pitanja koja su od značaja za pravnu nauku, celokupno društvo i svakog građanina.

Na taj način je Auditorium bitno doprineo unapređenju i popularizaciji pravničke reči i misli, slobodi govora, mišljenja i izražavanja i razvoju društvenih shvatanja koja se odnose na građanska prava i socijalnu pravdu.

Osim toga, Auditorium se aktivno zalagao za poboljšanje saradnje i kolegijalnosti među pravnicima u celom regionu, pružajući kolegama svoju bezuslovnu podršku.

Tako je Auditorium, 2014. godine, u nekoliko navrata javno podržao veliki višemesečni Protest advokata Srbije, a kolega Predrag Mugoša je svojim objavama, kako na Portalu advokata Srbije tako i na sajtu Crnogorski pravni portal – Auditorium, pružao kolegama u protestu moralnu podršku i skretao pažnju političkoj, pravnoj i laičkoj javnosti na argumentaciju i opravdanost zahteva advokata Srbije.

Na isti način, i iz istih kolegijalnih uverenja, portal Auditorium je pre nekoliko godina javno podržao i osnivanje Portala Okrugli sto advokata, umreživši se sa kolegama iz Srbije, radi omogućavanja šire distribucije glasa advokata.

Sajt Auditorium je svojim atraktivnim necenzurisanim objavama ostavio dubok trag u pravničkoj i široj javnosti jer, kao što je i sam kolega Mugoša u jednom od tekstova zapisao, „tako se, zahvaljujući pravnim portalima i njihovim kolumnistima, pred našim očima dešavaju velike promjene, koje će rezultirati stvaranjem novog sistema.“

Veliko hvala sajtu Auditorium na višegodišnjem trudu na jačanju i razvoju slobode govora a u cilju očuvanja vrednosti prava i pravde.
Veliko hvala kolegi Mugoši i drugim kolegama sa sajta Auditorium na iskazanoj ličnoj i profesionalnoj hrabrosti, doslednosti i istrajnosti tokom rada na sajtu.

Ne opraštamo se ovim putem od Auditorium-a već samo pozdravljamo, uz očekivanje da ćemo se, kada se obnovi privremeno izgubljena snaga ideala, tamo (negde) ponovo čitati!

Dotle, na svima nama, advokatima, pravnicima i građanima, ostaje da preispitamo sopstveni delić odgovornosti za činjenicu da se pravnička misao sve manje vidi i čuje.

Pozivamo sve kolege i pratioce sajta da na linku u prilogu preuzmu i pregledaju zbirku jednog dela tekstova objavljenih proteklih godina na Auditorium-u, koja je urađena kao svedočanstvo jednog pravičnog nastojanja i uspešnog (!) animiranja.

knjiga Haos u zemlji uglednih pravnika

Do skorog viđenja!

Advokat Nevena First, Beograd

Ostavite odgovor:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *